srijeda, 20. srpnja 2011.

Iz EU fondova povukli smo samo 3,4 posto sredstava

Iako se radi o Rumunjskoj, nije teško predvidjeti koliko će Hrvatska povući iz EU fondova. Do sada se baš i nismo proslavili.

Dok se kod nas tek priča o mogućnostima koje će donijeti korištenje novca predviđenog za članice EU-a, u Rumunjskoj je tamošnji „think-tank“ Institut za javne politike (IPP) nedavno objavio alarmantan podatak: Rumunjska je do sada iskoristila tek 3,4 posto raspoloživog europskog novca za razdoblje od 2007. do 2013. godine!

Nevladine udruge stoga pozivaju rumunjsku vlast da imenuje ministra koji bi se bavio samo koordinacijom poslova oko fondova EU. Europski službenici znaju reći da su rumunjski problemi sistemske prirode, te da su rezultat loših zakonodavnih rješenja, lošeg upravljanja i kontrole, ali i korupcije i sukoba interesa.

Rumunjski predsjednik Traian Basescu najveće probleme vidi kod prebacivanja novca sa državne na lokalnu razinu. Georgios Chatzimarkakis zvani Jorgo, liberalni zastupnik u Europskom parlamentu grčkog podrijetla, predložio je nedavno da bi Grčka, Rumunjska i Bugarska trebale dozvoliti europskim stručnjacima da upravljaju njihovim poslovima s fondovima EU.

Jorgo je svjestan da su sve tri zemlje “vrlo ponosne”, te da ovakav prijedlog gledaju kao na udar na svoj suverenitet, ali, ističe, mladi ljudi ne mogu čekati na radno mjesto zbog toga što su premijer ili ministri previše ponosni.

Chatzimarkakis podsjeća da europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn ima na raspolaganju stotine milijuna eura za tehničku pomoć, tako da može poslati stručnjake iz Europske investicijske banke, Europske komisije i iz država članica EU da pomognu u pribavljanju i korištenju novca iz europskih fondova.

Kada se u obzir uzmu europska plaćanja koja su unaprijed izvršena, Rumunjska je do kraja prošle godine iskoristila 7 posto raspoloživog europskog novca, milijardu i pol eura od ukupno raspoloživih 23,3 milijarde eura. Ukupno je ugovorila dobivanje 45 posto raspoloživih sredstava. To je značajan napredak u odnosu na 2009. godinu kada je bila ugovorila korištenje samo 16 posto raspoloživih sredstava.

Cijeli članak pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji

Nema komentara:

Objavi komentar