subota, 22. listopada 2011.

Slovence čeka zamrzavanje plaća, penzija i socijalne pomoći

Nova slovenska vlada morat će već u siječnju iduće godine zamrznuti mirovine, socijalna primanja i plaće u javnom sektoru, ali i provesti strukturne reforme koje je predlagala vlada Boruta Pahora, ocijenio je u razgovoru za ljubljansko Delo ministar za europske poslove i razvoj Mitja Gaspari.

Ako nova vlada, bez obzira na njen sastav, ne prihvati interventni zakon koji je predlagala Pahorova vlada, ali ga je parlament pred raspuštanjem odbio razmatrati, mogla bi reagirati Europska unija jer bi se pokazalo da Slovenija nema operativnih rješenja i mjera koje dokazuju da kontrolira svoj položaj, rekao je Gaspari koji je 11 godina djelovao kao ministar u raznim vladama, a jedan mandat bio i guverner središnje banke.

"Europsku uniju zanimaju samo operativne mjere koje funkcioniraju i sljedeća vlada to će morati imati na stolu", upozorio je Gaspari, dodajući da bi nedonošenje takve mjere manjak u državnom proračunu za iduću godinu povećalo za 350 milijuna eura.

Cijeli članak pročitajte na business.hr

Nakon otpisa dugova privatnih tvrtki Grčka dug na 110% BDP-a!

Ministri financija eurozone zatražit će od privatnih banaka i investicijskih fondova da otpišu veliki dio potraživanja od Grčke, izjavio je danas predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker.

"Složili smo se oko potrebe znatno većeg doprinosa privatnog sektora u spašavanju Grčke", izjavio je Juncker u Bruxellesu, gdje se u subotu održava sastanak ministara financija 27 zemalja članica EU-a.

Sastanak ministara financija samo je jedan u nizu koji se održavaju ovih dana kako bi se dogovorilo sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni. U petak popodne sastali su se ministri financija eurozone, u subotu navečer sastat će se njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

U nedjelju će se održati dva summita - najprije skup svih 27 zemalja članica, a zatim samo šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone. Svi ti pripremni sastanci trebali bi omogućiti donošenje dalekosežnih odluka na novom summitu eurozone u srijedu navečer.

Ministri financija eurozone u petak su donijeli načelnu odluku o isplati šestog obroka od osam milijardi eura koji je dio paketa pomoći u iznosu od 110 milijardi eura dogovorenog u svibnju 2010. godine. Odobrenje je dano nakon što je grčki parlament prihvatio nove drakonske mjere štednje i šesti obrok paketa pomoći trebao bi biti isplaćen do polovice studenog.

Puno veći posao predstoji na drugom paketu pomoći Grčkoj koji je dogovoren 21. srpnja ove godine. Taj paket ukupno je težak 159 milijardi eura, od čega je 109 milijardi javnog novca, a 50 milijardi od privatnog sektora, banaka i investicijskih fondova. Tada je privatni sektor pristao na otpis 21 posto svojih potraživanja, što se sada pokazuje nedostatnim.

Cijeli članak pročitajte na business.hr

srijeda, 19. listopada 2011.

U Sloveniji 12,7 posto siromašnih

U Sloveniji se broj ljudi koji žive ispod granice siromaštva zadnjih godina stalno povećava, a prema podacima za 2010. takvih je 12,7 posto od ukupnog broja stanovništva, odnosno oko 254.000, objavio je u ponedjeljak slovenski ured za statistiku.

Kao limit koji određuje prag siromaštva u Sloveniji vrijedi mjesečni neto dohodak od 587 eura za odraslog člana kućanstva, a postotak onih koji ga ne dostižu znatno je povećan u zadnjih nekoliko godina. U 2009. taj prag nije dostizalo 11,3 posto odraslih.

Unatoč tome, prema indeksima nejednakosti po statističkom dohotku stanovnika, Slovenija vrijedi za jednu od najmanje socijalno raslojenih država, odnosno društava u Europi, a i udio onih koji žive u siromaštvu u njoj je znatno niži od europskog prosjeka koji prelazi 16 posto, objavio je slovenski statistički zavod povodom 17. listopada koji je u UN-u 1992. proglašen Danom borbe protiv siromaštva. (Hina)

Birokratske prepreke otežavaju život stranim studentima u Njemačkoj

Njemačka je poslije SAD-a, Velike Britanije i Australije četvrta zemlja po popularnosti među stranim studentima. No neki smatraju da je sustav diskriminirajući zbog stajališta da je njemačko obrazovanje najbolje.

Dok se njemačka sveučilišta pripremaju za početak nove akademske godine, strani se studenti nemaju baš previše čemu veseliti.

Besplatni pripremni tečajevi jezika na većini sveučilišta su u posljednjih nekoliko godina ukinuti. A sada su iz financijskih razloga, u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji zatvorene i pripremne škole koje je financirala država, a koje su stranim studentima pomagale da se pripreme za obavezni prijemni ispit.

Sedam besplatnih pripremnih škola zamijenit će u toj pokrajini dva privatna koledža: kelnski Cologne Prep Class, koji svoje usluge naplaćuje 5.000 eura po godini, te Freshman Institute na Sveučilištu primjenjenih znanosti u Aachenu, koji godišnje naplaćuje 16.000 eura, u što je uključen i smještaj.

Jedina pripremna škola u saveznoj pokrajini Brandenburgu, na istoku Njemačke, također je zatvorena. Postoji bojazan da će na kraju biti zatvorene sve pripremne škole u Njemačkoj, i da će njihovu ulogu preuzeti koledži koji naplaćuju nastavu, čime će put na njemačka svučilišta biti otvoren samo najimućnijima.

Cijeli članak pročitajte na deutschewelle.de

Grčka je spremna na potpuno zatvaranje i 'majku svih štrajkova'

Grčki premijer George Papandreou, boreći se da zadovolji zahtjeve međunarodnih vođa s još oštrijim mjerama, pozvao je na zajedništvo tvrdeći da će paket kojeg treba prihvatiti parlament izvući Grčku iz krize.

Grčki brodovi 'zavezani su', a smeće je okupiralo ulice Atene pred najveći štrajk radnika u protestu protiv novog paketa poreza i rezanja plaća, piše Reuters.

Sindikati koji zastupaju milijune grčke radnika zakazali su 48-satni štrajk za srijedu i četvrtak u protestu protiv oštrih mjera koje bi nacionalni parlament ovaj tjedan trebao izglasati. Val manjih štrajkova proteklih dana dao je naslutiti kako bi trebao izgledati najveći prosvjed koji bi trebao kulminirati masovnim demonstracijama ispred parlamenta, gdje se očekuju i scene nasilja.

Protest kojeg su grčke novine 'Ta Nea' nazvale 'majkom svih štrajkova' bit će najveći od početka financijske krize od prije dvije godine i zatvorit će sve od državnih ureda do dućana, pa čak i pekara. Grčki premijer George Papandreou, boreći se da zadovolji zahtjeve međunarodnih vođa s još oštrijim mjerama, pozvao je na zajedništvo tvrdeći da će paket kojeg treba prihvatiti parlament izvući Grčku iz krize.

Cijeli članak pročitajte na dnevno.hr