petak, 29. srpnja 2011.

Jeste li znali - po ulasku u EU u Hrvatsku se može doseliti 16 milijuna stranca

Završit ćemo u rezervatima kao Indijanci, a more će pripasti strancima – predviđa Bruno Langer, istarski aktivist, koji podsjeća da su stanovnici Mallorce, zbog politike masovnog useljavanja, postali manjina na vlastitom otoku.

Sve vjerojatniji skori ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, kao i najave prema kojima ćemo od zemlje iseljavanja, uskoro postati zemlja u koju stranci useljavaju, mnoge je političke aktiviste i ekologe natjeralo da uključe zvono za uzbunu, odnosno da upozore javnost na opasnosti koje, u novim okolnostima, prijete Hrvatskoj.

Tu prije svega misle na katastrofalno osmišljene prostorne planove koji predviđaju brojne i prevelike građevinske i stambene zone širom Hrvatske, i u koje bi, prema riječima stručnjaka, moglo useliti još čak 16 milijuna ljudi! No osim što bi gotovo učetverostručilo broj stanovnika, provođenje tako nakaradnih planova dovelo bi i do rasprodaje te betonizacije mnogih poljoprivrednih zemljišta, kao i do pucanja komunalne infrastrukture većine postojećih naselja.

Marina Dropulić potvrdila informaciju o 16 milijuna stranaca

- Završit ćemo u rezervatima kao američki Indijanci, dok će more pripasti strancima. Kako drugačije protumačiti planove prema kojima se u Hrvatsku može doseliti još tri do četiri nove Hrvatske, od čega bi čak tri do tri i pol milijuna ljudi moglo doći u priobalje. Svojevremeno sam u jednoj televizijskoj emisiji upozorio na tu skandaloznu činjenicu i nitko me nakon toga nije demantirao. Tadašnja je ministrica Marina Matulović-Dropulić, baš naprotiv, izjavila da nije istina da će 16 milijuna stranaca doseli na more, već da je toliko doseljenika predviđeno za cijelu zemlju! Kao da to išta mijenja na stvari – ističe Bruno Langer, poznati istarski aktivist, koji napominje da bi nam se moglo dogoditi ono što se već dogodilo stanovnicima Mallorce, koji su zbog politike masovnog useljavanja u kratko vrijeme postali manjina na vlastitom otoku.

- Prije četrdeset godina Mallorka je imala oko 300.000 stanovnika, da bi zbog nagle urbanizacije u slijedećih nekoliko desetljeća njena populacija narasla na preko 900.000 duša, nakon čega su stranci preuzeli i vlast na otoku – upozorava Langer, te se pita gdje se, u takvoj politici, zametnuo održivi razvoj i gdje su tu interesi domicilnog hrvatskog naroda.

Poropat: Gradnje je predviđena i u zaštićenim područjima

Langerove riječi potvrdio je i Bruno Poropat, poznati istarski arhitekt i prostorni planer, koji je zajedno s još nekoliko kolega prije desetak godina pregledao i analizirao svih 20 novih županijskih prostornih planova i na osnovu njih zaključio da se velika građevinska područja planiraju baš svugdje, te da bi u ta područja doista moglo useliti čak 16 milijuna ljudi!

- Gradnja naselja ili turističkih apartmana se predviđa i u mnogim zaštićenim područjima, u najljepšim puntama i na prekrasnim krajolicima, kakav je, između ostalog, i poluotok Pelegrin na otoku Hvaru. Novi prostorni planovi predviđaju, osim toga, i značajno širenje Zagreba, Splita, Dubrovnika i ostalih gradova za koje znamo da nemaju mnogo mjesta za širenje, osim u slučaju da se zelene površine i parkovi pretvore u građevinske zone. No, osim stambenih, novi urbanistički planovi predviđaju i brojne gospodarske zone, u koje će doći uglavnom investitori s prljavim industrijama, dakle onima koje razvijene zemlje ne žele u svojoj kući. Zasad, doduše, ne postoji interes za gradnju i naseljavanje svih tih planiranih građevinskih i stambenih područja, no problem je u tome što postojeći prostorni planovi imaju snagu zakona, što znači da bi bilo nemoguće spriječiti prodaju i naseljavanje tih područja, kada bi, jednog dana, potencijalni investitori ušli u 'Lijepu našu' – podvlači Poropat, te dodaje da Hrvatska hitno treba donijeti zaštitne mehanizme koji bi mogli spriječiti predviđeno otimanje i silovanje prostora.

Franolić: To je pokušaj legaliziranja velike pljačke prostora

Poput Poropata razmišlja i Damir Franolić, član ekološke udruge Plavi forum, koji je, pri pokušaju da pronađe uzrok predviđene masovne urbanizaciji, otišao i korak dalje, te dotaknuo samu srž problema, odnosno prstom upro u krivce za planirano nasilje nad prostorom.

- Iza svega stoji kratkoročni interes vladajuće političke elite koja je zbog jedne šnicle, figurativno govoreći, odlučila ubiti kravu. Drugim riječima, oni su zbog male i brze dobiti pristali ozakoniti rasprodaju poljoprivrednog zemljišta i nekretnina, ne vodeći pritom računa o potrebama stanovništva. Najbolje se to može prepoznati u okolnostima u kojima je nastao Zakon o golfu. Taj je zakon, da se razumijemo, napisao izraelski lobi koji ima namjeru jeftino doći do atraktivnog prostora. Predstavnici nekih izraelskih kompanija financirali su kampanju HDZ-a, te su tako kupili taj Zakon, kojega su kasnije sami i napisali. Radi se, dakle, o pokušaju legaliziranja velike pljačke kakvu smo već vidjeli ranih devedesetih, odnosno o pokušaju rasprodaje i urbanizacije atraktivnog poljoprivrednog zemljišta, a sve pod krinkom potrebe za izgradnjom golf igrališta. Golf tereni se, naime, ne grade na saniranim smetištima i kamenolomima daleko od mora, kako je to predviđeno u prostornoj strategiji Republike Hrvatske, već na atraktivnom poljoprivrednom zemljištu blizu mora, gdje se predviđa i gradnja popratnih apartmana – ističe Franolić.

Cijeli članak pročitajte na Dnevno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar