srijeda, 14. rujna 2011.

EU preispituje mađarske kreditne mjere

Europska unija je izrazila "pravno, financijsko i ekonomsko" neslaganje s planom vlade Mađarske da fiksira devizne tečajeve. Mađarska Vlada tvrdi da bi mjerama pomogla građanima koji imaju kredite denominirane u stranoj valuti, a koji su sada pogođeni jačanjem švicarskog franka.

Premijer Viktor Orban je ranije rekao da će Budimpešta dopustiti da otprilike milijun Mađara kredite s deviznom klauzulom otplaćuje u domaćoj valuti bez obračuna dodatnih troškova i po kamatama koje su oko 20 posto niže od sadašnjih tržišnih.

Očekuje se da će njegov prijedlog biti usvojen, s obzirom da njegova stranka Fides ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Razlika između sadašnjih tržišnih i fiksiranih kamatnih stopa donijet će gubitke mađarskom bankarskom sektoru, što je ponukalo Europsku komisiju da upozori na "negativne posljedice" i "potencijalne rizike s pravne, kao i s financijske i ekonomske točke gledišta".

Cijeli članak pročitajte na Seebiz.eu

utorak, 13. rujna 2011.

Bankrot Grčke više nije tabu tema

Nakon što je njemačko protivljenje načinu na koji se rješava dužnička kriza eurozone postalo očito, grčki plan štednje vrijedan 2 milijarde eura trebao bi umiriti investitore.

Grčka vlada objavila je u nedjelju da će nametnuti dvogodišnji porez na imovinu kako bi prikupila 2 milijarde eura,  te tim sredstvima zatvorila proračunski manjak od 1,7 milijardi eura. Pokrivanje ovog dijela proračunskog deficita nužno je kako EU i MMF ne bi prestali sudjelovati u planu spašavanja grčke ekonomije, piše CNN.

Prošlog tjedna zahtjevi međunarodnih investitora koji su doveli do tenzija u pregovorima s grčkim službenicima ponovno su potakli strahove kako se Grčka nalazi pred bankrotom. Premijer George Papandreou stoga je jučer izjavio kako će ove mjere stabilizirati ekonomiju i ublažiti nesigurnost.

Međutim, debata oko mogućnosti grčkog defaulta vjerojatno će se nastaviti. Njemački ministar ekonomije i vođa kolacijske stranke FDP, Philipp Rösler, izjavio je za Die Welt kako u raspravi oko grčke situacije ne smije više biti tabua, pa čak niti oko kontroliranog bankrota Grčke ukoliko to bude potrebno. Prema riječima osobe koja usko surađuje sa Berlinom, demokratska stranka Angele Merkel, također načelno, sve više razmišlja o grčkom defaultu. S druge strane brojni europski i njemački službenici naglašavaju kako grčki default nije rješenje.

Cijeli članak pročitajte na bankamagazine.hr

Države istočne Europe zaprijetile izlaskom iz EU

Države istočne Europe koje još nisu članice eurozone izrazile su u ponedjeljak nezadovoljstvo što su ostavljene postrani u aktualnim raspravama o reformi Europske monetarne unije te su zaprijetile da bi mogle ponovno staviti na referendum svoje članstvo u Europskoj uniji.

Sastanak o toj temi okupio je u Bruxellesu ministre za europske poslove sedam država istočne Europe, Poljske, Češke, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Litve i Latvije, na rubu sastanka s njihovim europskim kolegama. Te zemlje ušle su u EU 2004. i 2007. i u svojim pristupnim ugovorima prihvatile obvezu uvođenja eura kada za to budu spremne.

No aktualne rasprave o reformi ekonomskog upravljanja u eurozoni zbog dužničke krize potiču njihovo nezadovoljstvo jer imaju dojam da su ostavljene postrani iako će ih se reforme prije ili poslije ticati.

Izvor: HRT