petak, 15. srpnja 2011.

EU=HDZ?

Može li se nakon ovog tvrditi da se EU ne miješa u unutarnja pitanja suverene države?

"NIJE na meni da se miješam u unutarnje stvari Hrvatske", rekao je Hannes Swoboda. I odlučio da će se ipak umiješati. "Ako Hrvatska želi biti u EU što je prije moguće", izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, "onda za određivanje datuma izbora treba pričekati kraj pregovora".

Zvuči kao ultimatum

Zvučalo je kao ultimatum: Ako hoćete Uniju, odustanite od izbora. Zvučalo je kao nešto što bi izašlo iz usta Jadranke Kosor: Nećemo završiti pregovore ako raspišemo izbore. Zvučalo je kao slogan iz predizbornog spota HDZ-a. Ova Vlada nas jedina vodi može odvesti u Europu.

A bogami, zvučalo je i kao nešto što bi se dobro uklopilo u nekakav braniteljski skup protiv EU: Vidite kako se prema Hrvatskoj odnose europski birokrati.

Ako se nije htio miješati, nije morao

Što se dogodilo s europskom politikom nemiješanja u unutarnju politiku zemalja članica i kandidatkinja? Ako se Swoboda nije htio miješati, onda se nije trebao miješati. A ne da u jeku sve masovnijih antivladinih prosvjeda posluži Jadranki Kosor kao alibi za grčeviti ostanak na vlasti: "Vidite da ne možemo na izbore, jer time nećemo ostvariti stoljetni san Hrvata".

Možda je Swoboda iskreno zabrinut za sudbinu Hrvatske. Možda ga istinski muči pomisao da bi parlamentarni izbori mogli unazaditi pregovarački proces. Ali trebao je to svejedno zadržati za sebe. Jer osim što se to njega uopće ne tiče, ta argumentacija baš i ne "drži vodu".

Cijeli članak pročitajte na Index.hr

Nema komentara:

Objavi komentar