utorak, 30. kolovoza 2011.

Njemačka ofenziva za Grčku

Njemačka vlada želi poduzetnike potaknuti na pojačani angažman u Grčkoj. No uvjet za to je da se Atena pobrine za provedbu reformi i to bez zastoja.

Već neko vrijeme njemački ministar gospodarstva i šef vladajućih liberala Philip Rösler, među njemačkim poduzetnicima sakuplja izraze podrške za svoju "Investicijsku i konjukturnu ofenzivu za Grčku". Da je takva ofenziva potrebna pokazuju i najnoviji podaci za ovu sredozemnu zemlju: ove godine grčko će se gospodarstvo smanjiti za 5 posto, stopa nezaposlenosti će porasti na 17 posto a državni prihodi, unatoč višekratnom povećanju poreza, se i dalje smanjuju.  Jedno je dakle sigurno: same mjere štednje neće biti dovoljne kako bi se Grčka vratila na čvrste gospodarske noge. No gdje leži rješenje?

Atraktivni energetski sektor

Stefan Kapferer, Državni tajnik u njemačkom ministarstvu gospodarstva ovog tjedna je posjetio grčki glavni grad Atenu. On rješenje vidi u pojačanoj stručnoj pomoći iz Njemačke i to prije svega u zajedničkom radu njemačke Banke za pomoć i razvoj (KfW) i grčkog ministarstva gospodarstva. CIlj ove suradnje bio bi osnivanje grčke državne banke za poticanje gospodarstva. Njemačka bi, kako je naglasio Kapferer, ovdje stručnim savjetima mogla pomoći na mnogim područjima poput kartelskog prava pa sve do stručnog obrazovanja. "Postoje mnoge moguće točke suradnje koje se ne ograničavaju samo na političku razinu", smatra Kapferer. No na razočaranje domaćina, gosti iz Njemačke su jasno dali do znanja da pomoć ne uključuje i eventualno direktno podupiranje grčkog poduzetništva od strane KfW-a, koji se ograničuje na pomoć projektima u Njemačkoj.  Usprkos tomu, kako smatra Kapferer,  velike količine stranog kapitala mogle bi se sliti u Grčku. Njemačke tvrtke trenutačno najviše zanimanja pokazuju za područje energetike (u sjeni odluke njemačke vlade o odustajanju od atomske energije) te transporta i turizma. Trenutno se razgovara i o osnivanju izvanredne gospodarske zone s poreznim privilegijama. Detalje bi trebao razjasniti sam ministar Rösler prilikom posjeta Ateni početkom listopada.

Cijeli članak pročitajte na Deutsche Welle

Nema komentara:

Objavi komentar