srijeda, 5. listopada 2011.

U Grčkoj kaos

VIŠE od 20.000 ljudi okupilo se na prosvjedu protiv mjera štednje na središnjem atenskom trgu Syntagma. Još 10.000 prosvjednika maršira u Thessalonikiju. Grčki radnici danas su opet stupili u 24-satni generalni štrajk.

U Ateni je došlo do masovne tučnjave između policije i prosvjednika. Policajci su prosvjednike zasuli suzavcem, nakon što su prema njima poletjeli molotovljevi kokteli, petarde i kamenje. Još nije poznato koliko je osoba ozlijeđeno, ali brojka će sigurno biti pozamašna. U neredima je ozlijeđen i fotograf novinske agencije AFP, koji je dobio policijskim štitom po glavi.

Strani novinari tvrde da je nasilne obračune izazvala manja skupina anarhista, njih nekoliko stotina, koji su se prvi počeli obračunavati s policajcima. Prosvjed u centru Atene osigurava oko 1000 policajaca.

Veći dio prosvjednika ne sudjeluje u neredima. Prosvjednici u centru Atene podižu veliku buku, udaraju u bubnjeve i skandiraju parole. Podigli su transparente s porukama poput "Izbrišite dug" i "Bogati moraju platiti".

"Nemamo poslove! Nemamo prava! Nećemo se žrtvovati za šefove!", skandirali su na trgu Syntagma prosvjednici organizirani oko Komunističke partije, koji su se "oboružali" crvenim zastavama.

Grčku tjedni dijele od bankrota

Grčka svoje tekuće obveze, dakle mirovine, plaće i rate duga središnje države, može otplaćivati do sredine studenog. Tada će ostati bez novca. Potvrdio je to i grčki ministar financija Evangelos Venizelos, prenosi Bloomberg.

Sudbina Grčke sada je u rukama Europske unije. Mnogi lideri eurozone nisu zadovoljni mjerama štednje koje je Grčka nametnula svojim građanima u svrhu smanjenja deficita, ali činjenica je da su Grci iskoristili gotovo sve mehanizme koji su im stajali na raspolaganju. Dodatno "stezanje remena" izazvalo bi socijalne nemire kakve ne bi bilo moguće kontrolirati.

Europa mora isplatiti Grčkoj iduću ratu dogovorenog kredita, ili je pustiti da bankrotira. Sve je više europskih političara koji su skloni ovoj drugoj opciji, ali strahuje se da bi bankrot Grčke mogao gurnuti cijeli europski bankovni sustav u ogromnu krizu. Banke ne bi mogle izdavati nove zajmove, što bi dovelo do recesije koja bi zahvatila cijelu Europu, a zatim se i proširila na ostatak svijeta.

Cijeli članak pročitajte na Index.hr

Nema komentara:

Objavi komentar