utorak, 16. kolovoza 2011.

ECB kupila rekordan iznos obveznica eurozone

Europska središnja banka prošli je tjedan kupila obveznice u vrijednosti 22 mlrd eura.

Kako bi spriječila nekontrolirano širenje dužničke krize, Europska središnja banka (ECB) je prošlog tjedna kupila državnih obveznica u vrijednosti 22 mlrd eura, što je najveća kupnja do sada, javlja u utorak Financial Times.

ECB se na ovaj potez odlučila kako bi spriječila dužnički krah Italije i Španjolske te kontrolirala njihove troškove zaduživanja, a vrtoglavi iznos kupnje potaknuo je pitanje o mogućnosti takvih budućih intervencija ECB-a.

Nakon četveromjesečne stanke, ECB je s kupnjom obveznica ponovno započela 4. kolovoza, a zahvaljujući prošlotjednim uzburkanim uvjetima na financijskom tržištu koji su povisili troškove zaduživanja, ECB je kupnjom talijanskih i španjolskih obveznica smanjila prinose istih sa 6 na 5 posto kako bi spriječila financijski slom eurozone.

Posljednja najveća kupnja obveznica od strane ECB bila je u svibnju prošle godine, kada je ona otkupila obveznica u vrijednosti 16,5 mlrd eura, a prošlotjednom kupnjom od 22 mlrd eura povećana je sveukupna knjigovodstvena vrijednost euroobveznica ECB-a na 96 mlrd eura.

Analitičare zabrinjava ovakav potez zbog prevelikog obujma talijanskog i španjolskog tržišta obveznica što bi moglo ugroziti kreditnu sposobnost ECBa ukoliko ona nastavi s ovakvim mjerama spašavanja.

Cijeli članak pročitajte na Bankamagazine.hr

Nema komentara:

Objavi komentar