nedjelja, 14. kolovoza 2011.

Talijanska vlada pooštrila rezove na 115,5 milijardi eura

U sljedeće dvije godine svaki će Talijan, od kolijevke do groba, biti uskraćen za gotovo 2000 eura u novcu ili u uslugama.

Berlusconijeva  vlada odrezala je sjekirom nove mjere štednje: u sljedeće dvije godine odrezat će još 45,5 milijardi eura, što skupa s onih 70 milijardi odlučenih u srpnju čini 115,5 milijardi što novih nameta, što drastičnih ušteda. U međuvremenu je odlučeno da rok za tih 70 milijardi neće biti kraj 2014., nego 2013. Ukratko, u sljedeće dvije godine svaki će Talijan, od kolijevke do groba, biti uskraćen za gotovo 2000 eura u novcu ili u uslugama. Nove mjere poštedjele su samo zdravstvo i školu.

Italija tako plaća danak nesposobnosti Berlusconijeve vlade, koja nije znala povećati društveni brutoproizvod, povećavši pak javni dug preko 1,9 bilijuna eura (u lipnju), tj. na 121 posto jednogodišnjega BDP. Suočena sa svjetskom krizom, morala je u panici spašavati financije, tako da mjere donesene prekjučer a pooštrene jučer, već danas nisu dovoljne. Pitanje je hoće li sada biti dosta.

Za desetak milijardi se smanjuju dotacije oblastima, kotarima i općinama, koji su već najavili pobunu, te za još 5 milijardi ministarstvima.

Mjere predviđaju povećanje poreza privatnicima, zatim 20 posto poreza na zarade od vrednosnih papira (poput dionica), osim državnih obveznica (koje ostaju na 12,5 posto), zatim 5 posto dodatnog poreza na ukupni prihod onima koji zarađuju 90.000 eura godišnje a 10 posto koji zarađuju 150.000, povišenje mirovinske granice za žene na 65 godina već 2015. (a ne 2020.) i usporavanje umirovljenja muškaraca, hitnu privatizaciju komunalija, odgodu otpremnina državnim uposlenicima za dvije godine itd.

Cijeli članak pročitajte na Jutarnji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar