nedjelja, 23. listopada 2011.

Grčka drama se pretvara u tragediju

'Situacija u Grčkoj se razvija u sve gorem smjeru'. To je bilanca stručnjaka takozvane trojke koji su u Ateni analizirali dugove mediteranske zemlje. Poruka je jasna, ali i zabrinjavajuća za cijelu Europu.

Kontrolori 'trojke' (predstavnici Europske središnje banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske komisije) već u prvoj rečenici svoje analize prenose središnju poruku razvoja 'grčke drame' u posljednja tri mjeseca. Naime, stanje u Ateni je sve gore i gore.

Grčkoj će biti potrebno još više novca ukoliko se želi spriječiti najgori scenarij - bankrot. Grčka će, smatra 'trojka', u slučaju nepovoljnog razvoja tek za deset godina ponovno biti u stanju sama 'servisirati vlastiti dug, naprimjer otplaćivati rate preuzetih kredita. A to je čak devet godina kasnije od termina kojem su se nadali spasitelji eura, piše Deutsche Welle.

Izvještaj 'trojke' šokirao je europske čelnike, koji se u nedjelju sastaju na summitu koji ima samo jedan cilj: pronalaženje rješenja za dužničku krizu.

Objavljene povjerljive analize

Agencija dpa i neke druge agencije objavile su glavne točke 'strogo povjerljive' analize. Tako za 2011. stručnjaci predviđaju porast grčkog duga na oko 162% BDP-a, a do 2013. dug će narasti na 186% BDP-a! Do 2030. ukupni dug mogao bi se 'smanjiti' na 130%, ali Grčka se sve do 2021. "neće moći vratiti na tržište", kako bi sama, bez tuđe pomoći, mogla posuditi svježi novac.

Cijeli članak pročitajte na net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar