utorak, 23. kolovoza 2011.

Kapitalizam je u krizi, možemo očekivati velike društvene nemire

Istaknuti američki profesor ekonomije Nouriel Roubini koji je predvidio financijski slom 2008. godine – vraća se s još malo pesimističnih prognoza…

U razgovoru za izraelski Globes, Nouriel Roubini ističe kako svjetska ekonomija polako “usporava” što može dovesti do velikih društvenih nemira koje smo već mogli vidjeti u sjevernoj Africi i dijelu Bliskog Istoka.

“Val prosvjeda od Bliskog Istoka, Izraela pa sve do Velike Britanije – uskoro će se proširiti i na druge razvijene ekonomije i tržišta u razvoju. Svi ti prosjedi temelje se na istim frustracijama i tenzijama – nejednakosti, siromaštvu, nezaposlenosti i beznađu. I ‘srednja klasa’ osjeća pad prihoda i dostupnih mogućnosti”, kazao je Roubini.

Roubini je još jednom upozorio kako će kapitalizam zauvijek ostati u krizi – kao što je predvidio ekonomist Karl Marx prije više od stotinu godina. Trenutni problemi za kapitalizam, po Roubiniju, izlaze iz procesa globalizacije, nepotrebnog financijskog posredništva i destruktivnog prelijevanja prihoda iz rada u kapital.

Cijeli članak pročitajte na poslovniplus.com

Nema komentara:

Objavi komentar