četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Političku podršku Angele Merkel platiti ćemo HEP-om

Posjet njemačke premijerke Angele Merkel uvod je u rasprodaju Hrvatske elektroprivrede i početak predaje strateških nacionalnih dobara, poput struje, plina i vode, na gospodarenje i upravljanje Njemačkoj, upozorava Milovan Šibl, predsjednik stranke Jedino Hrvatska.

- Posjet njemačke premijerke Angele Merkel uvod je u rasprodaju Hrvatske elektroprivrede i početak predaje strateških nacionalnih dobara, poput struje, plina i vode, na gospodarenje i upravljanje Njemačkoj - upozorava Milovan Šibl, predsjednik stranke Jedino Hrvatska.

Nedavni posjet Hrvatskoj prvenstveno vidi kao zastupanje njemačkih energetskih interesa izraženih u petnaest projekata koje su predsjednik odbora njemačkoga gospodarstva za zemlje istočne i jugoistočne Europe Klaus Mangold te predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Ralf Blomberg predali predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor prije otprilike godinu dana.

Kako do danas na to nije bilo reakcije, Merkel je u Banskim dvorima udijelila 'packe' Hrvatskoj te rekla kako očekuje 'da će se otkloniti sve prepreke za njemačka ulaganja'.

Ucjena 'monitoringom'

- Svoju 'ponudu' takozvanog strateškog partnerstva ucjenjivački je izrekla, upozoravajući na 'monitoring' nad Hrvatskom, kojim će zemlje Europske unije ocjenjivati ponašanje Hrvatske sukladno svojim nacionalnim interesima. Sve to podsjeća na slično 'ulaganje' njemačke države u Hrvatski Telekom. To je 'ulaganje' urodilo višestruko većim cijenama telefoniranja, otpuštanjem radnika HT-a i godišnjim prelijevanjem više stotina milijuna eura čiste dobiti iz Hrvatske u Njemačku, ističe Šibl.

Prema njemu, slična sudbina sprema se sada elektro-energetskom sustavu.

-Ucjenjujući Hrvatsku ulaskom u EU, Njemačka kancelarka mogla bi za svoju energetsku tvrtku RWE zatražiti kontrolni udio u Hrvatskoj elektroprivredi, uključujući izgradnju električnih centrala, opskrbu plinom ili vodocrpilišta. Kao i sve bivše kolonijalne sile i Nijemci nastoje prokrčiti put za svoje gospodarske interese. Suverene države, poput Hrvatske, tome se moraju oduprijeti, naglašava Šibl.

Cijeli članak pročitajte na dnevno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar