srijeda, 19. listopada 2011.

Birokratske prepreke otežavaju život stranim studentima u Njemačkoj

Njemačka je poslije SAD-a, Velike Britanije i Australije četvrta zemlja po popularnosti među stranim studentima. No neki smatraju da je sustav diskriminirajući zbog stajališta da je njemačko obrazovanje najbolje.

Dok se njemačka sveučilišta pripremaju za početak nove akademske godine, strani se studenti nemaju baš previše čemu veseliti.

Besplatni pripremni tečajevi jezika na većini sveučilišta su u posljednjih nekoliko godina ukinuti. A sada su iz financijskih razloga, u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji zatvorene i pripremne škole koje je financirala država, a koje su stranim studentima pomagale da se pripreme za obavezni prijemni ispit.

Sedam besplatnih pripremnih škola zamijenit će u toj pokrajini dva privatna koledža: kelnski Cologne Prep Class, koji svoje usluge naplaćuje 5.000 eura po godini, te Freshman Institute na Sveučilištu primjenjenih znanosti u Aachenu, koji godišnje naplaćuje 16.000 eura, u što je uključen i smještaj.

Jedina pripremna škola u saveznoj pokrajini Brandenburgu, na istoku Njemačke, također je zatvorena. Postoji bojazan da će na kraju biti zatvorene sve pripremne škole u Njemačkoj, i da će njihovu ulogu preuzeti koledži koji naplaćuju nastavu, čime će put na njemačka svučilišta biti otvoren samo najimućnijima.

Cijeli članak pročitajte na deutschewelle.de

Nema komentara:

Objavi komentar