subota, 22. listopada 2011.

Nakon otpisa dugova privatnih tvrtki Grčka dug na 110% BDP-a!

Ministri financija eurozone zatražit će od privatnih banaka i investicijskih fondova da otpišu veliki dio potraživanja od Grčke, izjavio je danas predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker.

"Složili smo se oko potrebe znatno većeg doprinosa privatnog sektora u spašavanju Grčke", izjavio je Juncker u Bruxellesu, gdje se u subotu održava sastanak ministara financija 27 zemalja članica EU-a.

Sastanak ministara financija samo je jedan u nizu koji se održavaju ovih dana kako bi se dogovorilo sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu u eurozoni. U petak popodne sastali su se ministri financija eurozone, u subotu navečer sastat će se njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

U nedjelju će se održati dva summita - najprije skup svih 27 zemalja članica, a zatim samo šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone. Svi ti pripremni sastanci trebali bi omogućiti donošenje dalekosežnih odluka na novom summitu eurozone u srijedu navečer.

Ministri financija eurozone u petak su donijeli načelnu odluku o isplati šestog obroka od osam milijardi eura koji je dio paketa pomoći u iznosu od 110 milijardi eura dogovorenog u svibnju 2010. godine. Odobrenje je dano nakon što je grčki parlament prihvatio nove drakonske mjere štednje i šesti obrok paketa pomoći trebao bi biti isplaćen do polovice studenog.

Puno veći posao predstoji na drugom paketu pomoći Grčkoj koji je dogovoren 21. srpnja ove godine. Taj paket ukupno je težak 159 milijardi eura, od čega je 109 milijardi javnog novca, a 50 milijardi od privatnog sektora, banaka i investicijskih fondova. Tada je privatni sektor pristao na otpis 21 posto svojih potraživanja, što se sada pokazuje nedostatnim.

Cijeli članak pročitajte na business.hr

Nema komentara:

Objavi komentar