petak, 8. srpnja 2011.

50 odgovora na pitanja o EU (2)

Pitanje 2. Što to EU ima, a mi nemamo?

Službeni odgovor: Pitanje ulaska u Europsku Uniju nije pitanje ima li EU nešto što mi u Hrvatskoj nemamo. Radi se o tome da Hrvatska želi postati jedna od država članica, dijeliti vrijednosti koje se već 60 godina razvijaju i nadograđuju unutar EU. Prije svega tu su dvije od najvažnije vrijednosti – mir i stabilnost. Točnije, 60 godina mira. (izvor: Globus)

Moje razmišljanje: Glavno pitanje je što je to Hrvatska (?), kada službeni izvor kaže "Hrvatska želi", dali je Hrvatska neka osoba, individua ili skup građana. Očito s ovakvom izjavom pretpostavlja se da svi građani žele ući u novu zajedničku državu kao što je nekad bila Jugoslavija. Dali je ta želja istinita ili nije, to nije utvrđeno, jer nikad nije proveden referendum na kojem bi Hrvatski građani bili pitani žele li ući u takvu zajednicu. Čak i kad referendum bude proveden s obzirom na sve dosadašnje afere s namještanjem izbora i hrpom progona najviših dužnosnika biti će pitanje dali je taj referendum namješten.
Što se tiče mira i stabilnosti i bivša zajednica Jugoslavija je imala preko 40 godina mira i stabilnosti, no kao što smo vidjeli kada smo željeli izaći iz te zajednice nije nam bilo dopušteno. Dali će nam biti dopušteno izaći iz EU kada to zaželimo ili ćemo opet morati ratovati? Već danas jedan dio zemalja koje su članice EU žele izaći ili rade sve kako bi se zaštitile od drugih članica EU (granične kontrole, progon građana ne-državljana dotične zemlje, zaštita od uvoza robe iz nekih od članica EU itd), a u velikom broju zemalja građani protestiraju radi narušenih im prava.

Nema komentara:

Objavi komentar