srijeda, 6. srpnja 2011.

Ulazak u EU koštat će nas više od 4 milijarde kuna!

Prema procjeni analitičara 'povratak u Europu' ćemo masno platiti. 

Riječ je o iznosu između 2,5 i 4,3 milijarde kuna. Uz to, kada postanemo članica naša će državna blagajna godišnje ostajati bez 1,9 milijardi kuna koliko ćemo na ime dijela carina i PDV-a morati slati u Bruxelles.

Informacija o tome koliko bi novca prvih godina članstva Hrvatska mogla 'povući' iz EU fondova postala je svojevrsna 'mantra' domaćih političara. Nitko od njih, međutim, nikad nije spomenuo koliko će ulazak zemlje u tu asocijaciju koštati njene građane?

Prema procjeni analitičara Hrvati će masno platiti članstvo u 'ekskluzivnom' klubu EU zemalja. Samo prilagodba standardima Europske unije, naime, porezne bi obveznike mogla stajati više od četiri milijarde kuna!

- Restrukturiranje gospodarstva kao i harmonizacija nacionalnog zakonodavstva stajati će nas između 2,5 i 4,3 milijarde kuna. Uz to, znatan će se dio hrvatskoga gospodarstva suočiti s problemima; od poljoprivrede, preko dijela industrije ovisnog o financijskoj infuziji države, pa do sektora koji će doći pod udar visokih ekoloških standarda Unije - procjenjuje Hrvoje Stojić, analitičar Hypo Alpe-Adria Bank.

Članak: Dnevno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar