petak, 29. srpnja 2011.

Zbog ulaska u EU ugasit će nam se pola proizvodnje!

Čini se da će kod ulaska u EU Hrvatska doživjeti još jednu katarzu, ali ovaj put ekonomsku. Kada većina proizvođača zatvori svoje tvornice u Hrvatskoj i preseli ih u Bosnu ili Srbiju, postavlja se pitanje, a tko će puniti vreću bez dna znanu nam pod imenom proračun.

''Problemi na koje mi iz konditorske industrije upozoravamo su od nacionalnog interesa jer ako se ugasi dio proizvodnje, pitanje je tko će umjesto nas puniti proračun, tko će zapošljavati ljude koje mi danas zapošljavamo', kaže prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Naime, najjače tvrtke domaće konditorske industrije predviđaju da će ulaskom Hrvatske u EU i izlaskom iz CEFTA-e imati pad izvoza od najmanje 20 do 30 posto, što će dovesti do pada proizvodnje i likvidacije dijela industrije, pa time i radnih mjesta. Zbog toga su iz udruge konditora Kondin, čiji su članovi Kraš, Koestlin, Kandit, Zvečevo, Podravka i Cedevita, od Ministarstva poljoprivrede i premijerke Kosor, te glavnog pregovarača za EU i ostalih relevantnih institucija u državi još 30. lipnja zatražili hitan sastanak. 

"Konditori za vrijeme pregovora nadležnih tijela s EU nisu bili uključeni niti su do danas upoznati s elementima pregovora koji će se odraziti na njihov položaj ulaskom u Uniju. Stoga su životno zainteresirani da što hitnije upoznaju okvire pregovora, efekte i kontraefekte koji će se odraziti na njihov položaj u sasvim novom okruženju", navodi se u pismu Kondina, kojim se traži sastanak. 

Naime, u Kondinu upozoravaju da će se ulaskom u EU dogovoreni kontingenti za tržišta CEFTA-e prenijeti na sve proizvođače Unije, a ostalo će biti izloženo carinskoj zaštiti. U takvim uvjetima izvoz će im, kažu, biti izuzetno otežan, a ocjenjuju da će im izvoz realno pasti za 20 do 30 posto. U takvim se okolnostima zato očekuje da će tvrtke koje imaju proizvodnju u zemljama regije dobar dio proizvodnje tamo polako seliti - primjerice Kraš, koji je još 2003. godine pod svoje okrilje vratio tvornicu keksa Mira iz Prijedora u Republici Srpskoj. '

Cijeli članak pročitajte na Net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar