petak, 29. srpnja 2011.

Val ksenofobije preplavit će i Hrvatsku kad uđemo u EU

Multikulturalizam u Europi je mrtav! - istaknula je Angela Merkel, njemačka kancelarka, još prošle godine, a na nedavnom summitu NATO-a u Muenchenu njezin britanski kolega David Cameron ponovio je istu izjavu. 

U međuvremenu se dogodio Anders Behring Breivik, antiislamist i ekstremni desničar, koji je u svojim sumanutim napadima usmrtio 76 ljudi u Oslu i na otočiću Utoya. Zato je Europska komisija od zemalja članica zatražila da intenzivnije nadziru političke ekstremiste. Neprijateljstvo prema strancima i ekstremizam biti će teme i na idućem sastanku Vijeća ministara unutarnjih poslova EU, gdje će biti pozvani i predstavnici Norveške. 

Drugim riječima, sada je i “službeno” priznato da Europa ima problem sa isključivošću u vlastitim redovima. Dakako, ni to ne može bez proračuna, pa je već poznato da će se za borbu protiv radikalizacije izdvojiti za početak četiri milijuna dolara. 

Jačanje islamofobije

Početak priče o porastu ksenofobije možemo tražiti od uspješnice Thila Sarrazina ”Deutschland schafft sich ab” koji je javno progovorio o prolemima integracije imigranata u Njemačkoj. Mnogo jaču, nažalost i tragičnu, poruku o neprihvaćanju mulitkulturalizma kao odgovora na globalizaciju poslao je norveški krvnik, ističući rastući gnjev Europljana prema novim socio-ekonomskim prilikama u zoni. To se ne može poreći čak i ako Breivikovi odvjetnici uspiju u svojoj nakani da njihov štićenik bude proglašen psihički poremećenom osobom.

Protomodernizacija, problemi s imigrantima, reakcije na kulturnu globalizaciju i gubljenje nacionalnog identiteta, promjene društvenih struktura društva, islamizacija Europe i naravno ekonomska kriza... sve su to razlozi jačanja nezadovoljstva, diljem cijele Europe, koje se najbolje očituje u jačanju populističke desnice u gotovo svim europskim zemljama. 

Cijeli članak pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji

Nema komentara:

Objavi komentar