utorak, 2. kolovoza 2011.

Cipar pred gospodarskim ponorom

Vlada Cipra je dala ostavku. Najavljene reforme se ne provode, prosvjeduje se svakodnevno, a nakon Grčke, Portugala i Irske gospodarska kriza stigla je i na taj otok. 

Nakon eksplozije kontejnera sa streljivom 11. srpnja kada je živote izgubilo 13 ljudi, oštećena je najvažnija elektrana i jedna solana. Od tada u toj zemlji protiv predsjednika Dimitrisa Christofiasa svakodnevno provjeduje više tisuća ljudi i traži njegovu ostavku. Predsjednik to odbija pa je raspustio je cijelu vladu, prenosi Deutsche Welle, no oporba nije time zadovoljna. Giannakis Omirou, vođa oporbenih socijaldemokrata, na nacionalnoj televiziji kaže: "Oni ne shvaćaju i ne razumiju da su svojim djelima i propustima zemlju doveli u krizu kakve još nije bilo. Još nisu shvatili da je Cipar samo jedan korak udaljen od ekonomske ruine."

Ta tvrdnja nije sasvim pogrešna, ali je - kao i mnoge na Cipru - nepotpuna. Sa 61 posto državnog duga i novim zaduženjima situacija na Cipru u usporedbi sa ostalim zemljama Europske unije čak i nije tako dramatična. No, slično kao i u slučaju Irske glavni problem leži u Ciparskim bankama. One još uvijek drže grčke državne obveznice u vrijednosti od gotovo 20 milijardi eura. Ako dođe do reprogramiranja grčkih dugova Ciparske će banke izgubiti mnogo novca - riječ je o više milijardi.

Cijeli članak pročitajte na Poslovni.hr
Više o Ciparskoj gospodarskoj krizi na dw-world.de

Nema komentara:

Objavi komentar