srijeda, 3. kolovoza 2011.

Susjedima kolabirala tržišta, Italija ušla u 'opasnu zonu'

Uslijed optužbi za korupciju i dramatičnog pada dionica na talijanskim burzama, tamošnji ministar financija Giulio Tremonti je sazvao izvanredan sastanak Vijeća za financijsku stabilnost. Potres se osjetio u čitavoj eurozoni.

U utorak je porastao pritisak financijskih tržišta na Italiju, gurajući drugog po redu europskog dužnika dublje prema 'opasnoj zoni' i (i)zazivajući hitan sastanak tamošnjih vlasti.

Cijena osiguravanja talijanskih državnih mjenica je dosegla rekordnu razinu zabilježenu u 11 godina postojanja eura i sada je izjednačena s onom koju drže španjolske obveznice, što je jasan znak da je Rim postao glavna briga investitora zabrinutih oko 'održivih dužnika'.

Posljedično, talijanske burze danas bilježe najniže razine vrijednosti dionica u posljednjih 27 mjeseci, što se zrcali u čitavoj eurozoni u kojoj su prema izvješću Reutersa dionice pale na vrijednosti od prije devet mjeseci.

- Na tržištu vlada strah da svijet ponovno ponire u recesiju… i da će tržišta na periferiji eurozone najviše stradati – izjavio je Alessandro Giansanti iz amsterdamskog ING-a.

Talijanski ministar financija Giulio Tremonti je sazvao izvanredan sastanak Vijeća za financijsku stabilnost kojeg sačinjavaju predstavnici vlade, Talijanske banke, tržišnih i osiguravateljskih regulatora.

U Španjolskoj, premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, koji je pozvao na izvanredne izbore u studenom, mora odgoditi odlazak na odmor nakon što je premija na rizik kupnje državnih obveznica dostigla rekordne vrijednosti.

Osiguravanje duga Španjolske i Italije je 4% skuplje u odnosu na 'meritornu Njemačku'.

Cijeli članak pročitajte na Dnevno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar