četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Panika u Rimu

Italija traži podršku Europske unije (EU) zbog intenziviranih prodaja dionica i obveznica te zemlje, koje su izazvali dužnički problemi eurozone i strah investitora od usporavanja globalnog gospodarstva. 

Talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti sastao se s predsjedateljem ministara financija 17-člane eurozone Jean-Claudeom Junckerom radi hitnog razgovora zbog skoka prinosa na talijanske i španjolske 10-godišnje obveznice na najviše razine u 14 godina i oštrog pada cijena dionica.

No, malo su toga Tremonti i Juncker imali reći novinarima nakon sastanka, najavivši tek da će nastaviti svoje razgovore.

"Imali smo dugu raspravu u kojoj smo se osvrnuli na sve probleme s kojima se eurozona suočava. Nastavit ćemo razmišljati u miru", kazao je Juncker.

Tremonti je dodao da se slaže s time te ocijenio razgovor dugačkim i plodonosnim.

Odvojeno, Tremonti je razgovarao danas i s europskim povjerenikom za gospodarska i monetarna pitanja Ollijem Rehnom, koji je nakon toga kazao da vjeruje kako Italija čini sve što treba da ojača gospodarski rast i konsolidira svoje javne financije.

"Ministar Tremonti izvijestio je povjerenika Rehna o najnovijim mjerama koje Italija poduzima kako bi provela strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju. Povjerenik Rehn je i dalje uvjeren da ministar Tremonti i talijanske vlasti čine sve nužno da vrate Italiju na put održivog gospodarskog rasta i osiguraju fiskalnu konsolidaciju", priopćila je danas Europska komisija.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi tijekom dana bi se trebao obratiti zastupnicima u oba doma talijanskog parlamenta kako bi ih izvijestio o stanju gospodarstva u pokušaju smirivanja ulagača na tržištima.

Cijena zaduživanja Italije na rok od 10 godina dosegnula je jutros 6,227 posto, novu najvišu razinu od uvođenja eura, čime je razlika u prinosima između 10-godišnjih talijanskih obveznica i onih na referentne njemačke obveznice dosegnula rekordnih 3,89 postotnih bodova. U slučaju španjolske države cijena zaduživanja dosegnula je 6,388 posto, pri čemu je razlika u prinosima u odnosu na njemačke porasla na 4,04 postotnih bodova.

Cijeli članak pročitajte na Seebiz.eu

Nema komentara:

Objavi komentar