srijeda, 3. kolovoza 2011.

Rekordna cijena zaduživanja Italije i Španjolske

Cijena dugoročnog zaduživanja talijanske i španjolske države u srijedu je dosegnula nove opasno visoke razine zbog nastavljenih bojazni da bi se dužnička kriza u eurozoni mogla proširiti na te zemlje, koje su prevelike da bi ih se spašavalo iz postojećeg kriznog fonda eurozone. 

Cijena zaduživanja Italije na rok od 10 godina dosegnula je 6,227 posto, novu najvišu razinu od uvođenja eura, čime je razlika u prinosima između 10-godišnjih talijanskih obveznica i onih na referentne njemačke obveznice dosegnula rekordnih 3,89 postotnih bodova.

U slučaju španjolske države cijena zaduživanja dosegnula je 6,388 posto, pri čemu je razlika u prinosima u odnosu na njemačke porasla na 4,04 postotnih bodova.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi planira se tijekom dana obratiti zastupnicima u oba doma talijanskog parlamenta kako bi ih izvijestio o stanju gospodarstva, budući da talijanski predsjednik poziva na uvođenje novih mjera. Ministar gospodarstva Giulio Tremonti trebao bi se sastati s čelnikom eurogrupe Jean-Claude Junckerom.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero odgodio je za jedan dan odlazak na godišnji odmor kako bi pratio razvoj prilično sumorne situacije.

Najnoviji skok prinosa koje ulagači zahtijevaju da bi držali talijanske i španjolske obveznice približio je cijenu zaduživanja tih dviju zemalja razini od 7 posto koju se smatra neodrživom za troškove servisiranja dugova. Grčka, Irska i Portugal nakon što su prešle tu razinu zatražile su međunarodnu pomoć.

Cijeli članak pročitajte na Seebiz.eu

Nema komentara:

Objavi komentar