subota, 6. kolovoza 2011.

Može li se uopće zaustaviti divljanje 'švicarca'?

Franak je po srednjem tečaju HNB-a u petak dostigao novu rekordnu vrijednost od 6,74 kune, a nastavio je jačati i na svjetskim tržištima gdje je bio radni dan. Tamo je dospio do 6,94 kune, preračunato u omjeru s eurom. U nastavku je dana, pak, zabilježio pad na 6,85.

To je mnogo više od tečaja koji vrijedi u Hrvatskoj te bismo idućeg tjedna mogli dočekati da franak probije sedam kuna i uskoro se približi paritetu s eurom koji vrijedi 7,448 kuna na tečajnici HNB-a, odnosno 7,426 na međubankarskom tržištu, piše Glas Istre.

Kriza sa švicarcima

Da jačanje franka do tih razmjera nije nemoguće švicarski list Sonntag objavio je u prosincu prošle godine. Citirajući svoje izvore, taj je list navodio je da je guverner Narodne banke Švicarske Philippe Hildebrand na tajnom sastanku upozorio švicarsku vladu da bi euro mogao zabilježiti velik pad vrijednosti u odnosu na franak. Prema istom izvoru, rekao je da ukoliko se pogorša dužnička kriza zemalja eurozone, euro bi mogao vrijediti pola franka.

Ako se ostvari takav rast franka, to bi značilo da će švicarac vrijediti gotovo 14,9 kuna, dvostruko više nego što sada vrijedi euro (7,45). No, pod uvjetom da tečaj eura ostane stabilan naspram kuni, jer u tom slučaju i tečaj franka veći od 15 kuna nije neostvariva vrijednost. U trenutku kada je Glas Istre prenio priču švicarskog lista, franak je bio nadomak šest kuna, a sada je nadomak sedam.

Vladine mjere protiv franka povećavaju dug?

Što u takvoj perspektivi znači prijedlog Vladinih mjera za velik broj naših građana s kreditom u francima? Podsjetimo, Vlada je predložila bankama da spuste kamate na kredite u francima na razinu koja će anuitete sniziti na početni iznos anuiteta uz fiksiranje tečaja franka od 5,8 kuna ili manje. Također, traži da banke omoguće plaćanje tečajne razlike beskamatno u ratama s desetogodišnjom odgodom.

Cijeli članak pročitajte na Net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar